IMKANAL


Imkanal är den kanal som går från spisfläkten för att effektivt leda bort os och matos.

Denna ventilationskanal är av yttersta vikt för att upprätthålla en säker matlagningsmiljö, då fett och oljepartiklar kan ackumuleras över tid. För att undvika potentiella faror som brand, är det nödvändigt att regelbundet utföra rengöring av imkanalen och säkerställa att den inte är hinder för luftflödet.


Störtsa anledningen till köksbränder idag är smutsig imkanal!

Detta kan leda till att fett och olja antänds och sprider eld till resten av byggnaden. För att förebygga detta bör du regelbundet rengöra din imkanal och se till att den är fri från blockeringar. Om du upptäcker några tecken på brand i din imkanal, slå av spisen och ring brandkåren omedelbart.

Kom ihåg att varje år inträffar cirka 20 000 – 24 000 bostadsbränder i Sverige, och äldre och ensamboende är överrepresenterade i statistiken. Flest köksbränder sker i december, enligt statistik från försäkringsbolaget If. **Bara 15 procent av hushållen har en brandsläckare i köket**, trots att tre av fyra känner till att de flesta bränderna startar där, enligt en undersökning från ICA Försäkring.

Källor: if.se icagruppen.se via.tt.se smhi.se

 

Rengöring av Imkanal – Ej längre ett lagkrav men dock så viktigt!

Lagen gäller ej längre för privata fastighetsägare då lagen togs bort vid årsskiftet 2004. Det var dessförinnan lagstadgat att spisfläkten med tillhörande Imkanal skulle rengöras av sotaren. Idag ligger ansvaret helt på fastighetsägarna själva.

Imkanaler bör rengöras minst en gång om året för att undvika brandrisk och dålig luftkvalitet. Om Imkanalen används ofta, kan det behövas en rengöring oftare än så.


EP Ventilation

Växel: 020-10 57 58.

E-post: kundservice@epventilation.se

Föregående
Föregående

Självdragsventilation

Nästa
Nästa

Frånluftsventilation